Zo maak jij Tinto de verano – beter bekend als een Spaanse wijncocktail
Tinto de verano is hét zomerdrankje in Spanje. Het is een simpele cocktail gebaseerd op rode wijn met daarin citrussmaken, bubbels en ijs. IJskoud is het keyword in dit drankje en heerlijk verkoelend in de zinderende Spaanse zon. Dit wil je een keertje maken, want bovendien heb je ‘t binnen een paar minuten op jouw balkon, tuin of dakterras. Proost, ofwel: salud!
Bij gebrek aan veel zon deze zomer, mag je hem van ons ook binnen drinken – geen enkel probleem…
Welke rode wijn?
Natuurlijk moet je altijd de beste kwaliteit kiezen als het om eten en drinken gaan – vinden wij – maar in sommige gevallen kun je wel een uitzondering maken. Zoals bij deze tinto de verano, omdat er ook nog andere smaken bijgaan die behoorlijk uitgesproken – en zoet – zijn, hoef je niet te kiezen voor een dure, zware rode wijn. Kies bijvoorbeeld een rode wijn die lekker is als ‘ie gekoeld is.
Twist: iets minder zoet
In Spanje wordt tinto de verano gemaakt met rode wijn, prikwater, 7-up en optioneel nog wat vermouth. De 7-up zorgt voor de bubbel en de citrussmaak – naast het toegevoegd citrusfruit. Heerlijk, maar soms een beetje (te) zoet. In dit recept voegen we een vlierbloesembubbel toe met iets minder suiker, maar wel met een frisse smaak. Ook de citrusvruchten die we extra toevoegen zijn lekker fris en smaakvol.
Zo maak je tinto de verano
Zorg dat alle ingrediënten koud zijn en dat de ijsklontjes helemaal bevroren zijn.
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kan. Serveer de tinto de verano met flink veel ijs en de stukjes fruit in het glas.
Tip: investeer in een ijsblokjesvorm zoals deze van RIG-TIG, mega-ijsklonten, voor nog betere cocktails of zomerlimonades.
Cocktailparty?
- Culy Homemade: sprankelende watermeloencocktail (een Watermelon Fizz)
- Culy Homemade: roze sgroppino (dat ijskoude, tongstrelende zomerdrankje)
- Culy Homemade: vlierbloesem sour met passievrucht